BLESSURES IN CIJFERS

nathalieleye@gmail.com

Zowat 270.000 Vlamingen lopen minstens één maal per week en ruim één miljoen bonden ooit al eens hun loopschoenen aan. Of je nu beginner, recreant of een geoefende loper bent, lopen is voor iedereen. De populariteit van lopen neemt ieder jaar wereldwijd toe. Reden hiervoor is de eindeloze lijst aan voordelen:

  • Positieve cardiovasculaire effecten

  • Enorme toegankelijkheid

  • Relatief goedkoop

  • Sociaal karakter

  • Tijdsefficiënt

  • ..

Maar met de loopsport gaan helaas ook blessures gepaard. aangezien de interesse in de sport stijgt, stijgt ook de toename van deze overbelastingsletsels. Vooral de letsels ter hoogte van de onderste ledematen. 

Verschillende epidemiologische studies betreffende recreatieve en competitieve lopers hebben bevestigd dat 27% tot 70% van de lopers een blessures oplopen in hun eerste loopjaar. Deze zelfde studie toonde aan dat de helft tot twee-derde eens een blessure had die resulteert in het stoppen van hun loopactiviteiten.

Risicofactoren voor het oplopen van deze blessures kunnen we onderverdelen in extrinsieke en intrinsieke factoren. In de literatuur vinden we een ganse lijst terug van intrinsieke factoren. Een slechte conditie, verminderde spierkracht, verminderde beweeglijkheid in bepaalde segmenten, stijfheid/flexibiliteit, dysbalans van spieren, malalignement en ongunstige biomechanische factoren worden vaak genoemd. 
Extrinsieke risicofactoren worden vaak geassocieerd met trainingsfouten, aangaande loopafstand, intensiteit, frequentie, schoeisel en oppervlakte waarop gelopen wordt. Maar de belangrijkste extrinsieke factor is de looptechniek van de loper.

Bij Looprevalidatie Gent is het onze missie deze factoren op een objectieve manier in kaart te brengen. Hiervoor maken we gebruik van een biomechanische screening en een uitgebreide loopanalyse. Werken op deze preventieve wijze reduceert de kans op letsels. En biedt u als loper alleen maar voordelen.

Referenties;
Gent van, R.N., Siem, D. Middelkoop van, M., Os van, A.G., Bierma-Zeinstra, S.M.A., Koes, B.W. (2007). Incidence and determinants of lower extremity running injuries in long distance runners; a systematic review. Br J Sports Med, 41,469-480.

Previous
Previous

IT’S ALL ABOUT THE HIP

Next
Next

Stretchen en lopen: do or don’t?